Als je spreekt over informatica dan kan dat heel breed opgevat worden. Want hoeveel zaken kan je met een computer niet doen? Programmeren, spelletjes spelen, office-programma’s gebruiken, muziek maken, beeldverwerking, videobewerking enzoverder. Mijn interesse gaat vooral uit naar virtuele machines en besturingssystemen. Zo heb ik al verschillende Windows-versies gedraaid, maar bijvoorbeeld ook Oracle Solaris, PC-BSD, OS/2 en Linux (meestal onder een virtuele machine).

Virtuele machines

Een virtuele machine is een computerprogramma dat een computer nabootst en waar een ander besturingssysteem kan op geïnstalleerd worden. Er bestaan drie veelgebruikte virtuele machines: VMware, Virtualbox en Virtual PC. Van deze drie is enkel Virtualbox gratis te gebruiken en werd Virtual PC ontwikkeld door Microsoft. De mogelijkheden van deze virtuele machines zijn echt wel de moeite waard. Stel dat je bijvoorbeeld beschikt over besturingssysteem X en je wil besturingssysteem Y installeren zonder dual-boot. Dan kan dit door op X een virtuele machine V te installeren, deze te configureren voor optimaal gebruik voor Y en tenslotte Y te installeren op V. Op deze manier kan je bijvoorbeeld Linux binnen Windows installeren of, omgekeerd, Windows binnen Linux. Virtuele machines beschikken over enorme configuratiemogelijkheden: zo kan je bijvoorbeeld de hoeveelheid geheugen vastleggen, de grootte van het videogeheugen, de grootte van de harde schijf, etc…

Linux

Mijn eerste kennismaking met GNU/Linux moet ergens halverwege de jaren ’90 geweest zijn. De eerste distributies waar ik mee experimenteerde waren Red Hat en Slackware. In die periode was het nog heel bedroevend gesteld met de GUI van Linux. Veel handelingen moesten in die tijd gebeuren via de command-line. Ondertussen heeft GNU/Linux een hele ontwikkeling doorgemaakt! Niet alleen is er een geweldige inhaalbeweging gekomen ten opzichte van de GUI van Windows maar er zijn ook talrijke distributies bijgekomen. De meest populaire varianten zijn Debian, Ubuntu en Linux Mint. Deze beschikken over verschillende desktop-interfaces. Zo zijn er desktop-interfaces die erg lijken op Windows, zoals KDE en desktop-interfaces die lijken op Mac OS X, zoals Gnome. Volgens mij is de tijd er nu gekomen dat Linux zijn mannetje staat tegenover Windows. Zo ben ik er van overtuigd dat bijvoorbeeld senioren even makkelijk overweg zouden kunnen met Linux Mint dan Windows 10. Belangrijk nog om te vermelden is dat Linux opensource is. Dit wil zeggen dat je het gratis mag kopiëren. Je mag ook aan de broncode meewerken op voorwaarde dat de toegevoegde code ook opensource blijft.

Windows

Het allereerste besturingssysteem waarmee ik in aanraking gekomen ben is MS-DOS 3.x. Dit besturingssysteem was single-user en single-tasking. Het was dan ook maar enkel een Disk Operating System, waarbij alle commando’s in een zwart scherm moesten ingevoerd worden met een witte knipperende cursor. Al gauw kwam Microsoft met een GUI voor de dag, een Graphical User Interface, onder de naam Microsoft Windows. De eerste versies van Windows, onder anderen Windows 3.x, Windows 95, Windows 98 en Windows Me waren multi-user en single-tasking. Het komt er op neer dat in deze Windows-versies commando’s eerst nog werden doorgegeven aan het onderliggende DOS-systeem. We kunnen pas van een volwaardig besturingssysteem spreken als Microsoft met de NT-familie voor de dag komt. Dit worden allemaal multi-user en multi-tasking systemen genoemd. Onder deze categorie vallen onder anderen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1 en Windows 10.

Android

In 2018 heb ik mijn eerste Android-smartphone gekocht waar ik zeer tevreden over ben. De kinderziektes zijn er ondertussen uitgegroeid en voor wat de prijsklasse betreft  is er voor iedereen wel iets geschikt te vinden. Waar ik wel in de toekomst zal op letten is om er niet té veel geld aan uit te geven. Tegenwoordig voegt men immers aan smartphones veel foto- en cameramogelijkheden toe, die zeer duur zijn en die ik toch zelden gebruik. Een nadeel van Android is dat Google het basissysteem levert maar dat de fabrikanten daar zelf nog allerlei aanpassingen aan mogen doen. Het resultaat is dan een versnippering van allerlei Android-interfaces.

iOS

Mijn eerste kennismaking met iOS dateert uit 2013, toen ik een iPad 4 kocht. Ik was daar bijzonder tevreden over. In 2018 blies hij jammer genoeg zijn laatste adem uit. Ondertussen heb ik een nieuw exemplaar gekocht: de gewone iPad en zonder 3G/4G-mogelijkheden. Ik gebruik hem immers alleen thuis en quasi uitsluitend om clips te bekijken op YouTube. Het meest leuke is de batterijduur: bijna 10 uur!